27.4.07

Uskonsa puolesta kuolleiden muistolle

Turkin provinssissa Malatiassa lähellä Antiokiaa kolme kristittyä silvottiin ja häpäistiin raa’asti Allahin nimissä. Heidän muistoaan kunnioittaen jokaisen nimi ja kuva julkaistaan tässä blogissa.

Saksalainen lähetti Tilman Geske ja pastori Necati Aydin sekä Ugur Yuksel

Seuraava selostus on kopioitu sähköpostikirjeestä, jonka olen vastaanottanut. Tekstissä esiintyvien hirvittävyykien vuoksi en ole suomentanut sitä.

[Details of the torture--
* Tilman was stabbed 156 times, Necati 99 times and Ugur’s stabs were too numerous to count. They were disemboweled, and their intestines sliced up in front of their eyes. They were emasculated and watched as those body parts were destroyed. Fingers were chopped off, their noses and mouths and anuses were sliced open. Possibly the worst part was watching as their brothers were likewise tortured. Finally, their throats were sliced from ear to ear, heads practically decapitated.]

Televisiohaastattelussa lähetin puoliso Susanne Tilman ei osoittanut kostonhalua. Toimittajille hän siteerasi Jeesuksen rukousta sotilaille, jotka ristiinnaulitsivat hänet. “Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä mitä he tekevät” (Luk 23:34).

Koska kristityt eivät ole paljon älähtäneet näiden teurastusten tähden (mikä omalla tavalla osoittaa suuren länsimaisen enemmistön vieraantuneen uskostaan - he eivät koe näiden murhien koskevan heitä mitenkään), muslimien ei juuri ole tarvinnut selitellä tekojaan. Mutta jos joku piirtää muhammedista pilakuvan, koko muslimimaailma kiehuu. Mielestäni kristityissä maissa olisi syytä mennä itseensä. Mutta ennen kaikkea tapahtumasarja on suureksi häpeäksi koko muslimimaailmalle - kun kaikkein maltillisimmassakin islaminuskoisessa valtiossa on tällaista meininkiä.

Jos yksi jäsen kärsii, kärsivät kaikki muutkin jäsenet. 1 Kor 12:26

Terveisiä Tallinnasta


Olen tehnyt elämäni ensimmäisen Tallinna-matkan. Joistakin ennakkoajatuksista poiketen Tallinna näytti huomattavasti viehättävämmältä kuin osasin odottaa. Se taisi jopa hieman valloittaa minut. Suomessa ei vastaavia kaupunkeja ole. Erityisen hienoa on, että tuollainen vanha linna-kaupunki historian patinoineen on niin lähellä meitä. Kaupunki ei ole liian iso, jotta sinne 'hukkuisi'. Yövyimme modernissa birgittalaisluostarissa (Pirita). Luostari on rakennettu vanhan luostariraunion viereen.

Neuvostosotilaiden patsas oli vielä paikallaan eikä levottomuuksista näkynyt jälkeäkään. Tosin keltaisiin liiveihin sonnutatutuneita poliiseja oli näkyvillä kohtalaisen paljon.


22.4.07

Työkiireet helpottavat hetkeksi


Olen ollut viikon yksin remmissä kun kollegat yrittivät lomailla. Se merkitsi vierailua viikon aikana kaikissa lähetyspiireissä. Lauantaina kolmea hautausta ja sunnuntain jumalanpalvelus yksin toimitettuna. Hommat on siltä osin hoidettu, mutta en erityisesti toivo samanlaisen työrupeaman kasaantumista. Varsinkin kolme siunausta muistotilaisuuksineen samana päivänä yhdelle papille on seurakuntalaisia ajatellen aika huono juttu. Vaikka haluaa antaa parastaan silti oma läsnäolo tilanteissa ei ole sellaista kuin toivoisi.

Muita hauskoja kuulumisia on se, että alkuviikosta kävin Porissa poliklinikalla foniatria tapaamassa. Ongelmani on ollut äänihuulten väsyminen kohtalaisen lyhyenkin laulamisen jälkeen. Nyt on sitten koettu sekin ihme, että nenän kautta voidaan tarkastaa äänihuulten kunto. Luit ihan oikein. Kaikki on mahdollista kun on oikeat välineet ja lääkäreillä on. Kovan googlauksen jälkeen sain selville, että välineen nimi on nasofiberoskooppi ks. kurkunpään tutkimus. Hyvä uutinen oli se, että äänihuulet ovat kunnossa.

Jumalanpalveluksen saarnasta seurakuntalaiset tykkäsivät. Ainakin ne, jotka jotakin siitä sanoivat. Käsittelin ihmisen halua olla erilainen ja halua olla samanlainen; halua personoida (tuunata) tavaransa ja halua jäljitellä esikuviaan. Tällainen näkökulma nousi saarnaan, koska laumasielulampaana oleminen ei vaikuta nykyään kovin houkuttelevalta. Nykyaikainen lammas haluaa vähintäänkin tuunata turkkinsa. Saarnaan pääset tästä.

8.4.07

Kristus nousi kuolleista

Kristus nousi kuolleista! Tänään oli pääsiäisen messu kirkossa. Minä sain saarnata. Saarnassa minulla oli kaksikin teemaa (= liian paljon asiaa). Ensin puhuin tyhjästä haudasta ja Jeesuksen poissaolosta. Poissaoloon voi liittyä vahvempi viesti kuin läsnäoloon. Ainakin vankilan nimenhuudossa. Lisäksi kerroin löydöstäni pääsiäisevankeliumin kreikankielisen tekstin äärellä. Nyt olen väsynyt ja menen lepäämään.

Saarna löytyy saarnatuoliblogista

6.4.07

Näytelmä on päättynyt

Pitkäperjantain iltana minulla oli tilaisuus kirkossa, ristinjuhla. Huomioni kiinnittyi evankeliumin erikoiseen kohtaan. Kaikki ne ihmiset, jotka suurin joukoin olivat kerääntyneet katselemaan tätä näytelmää, palasivat tämän nähtyään kaupunkiin rintaansa lyöden. Julkinen teloitus oli asukkaille näytelmä, jota mentiin porukalla katselemaan, joukossa oli varmasti niitä joilla oli popcornit mukana. Näytelmä oli tunteisiin voimakkaasti vaikuttava ei jättänyt kylmäksi ketään. Tutustu puheeseen saarnatuolissa

Olen nimennyt puheen: "Näytelmä on päättynyt. Taputtakaa!". Antiikin rooman näytelmät päätettiin tällä tavoin. Keisari Augustus on viimeisinä sanoinaan käyttänyt tätä fraasia.

nolite flere super me

Pitkäperjantai
Ei surun kyyneleitä
Synnin haudalla


Helaneksen innoittamana runo armoteemaan haikumuodossa.

Runon otsikko tulee Vulgatasta - Jeesus sanoo: Älkää minua itkekö

5.4.07

armon rima

Armon rima alhaalla

armon rima alhaalla
sille joka sen ylittää tai alittaa
Armoa tarjolla sillekin
joka kaikesta valittaa.

Armon koura kiinni siinä
joka byrokratiassa hotkitaan
Armon jälki takamuksessa
jota persukselle potkitaan

armo vuoteena väsyneelle
hautana pois nukkuneelle
rakkauden merenä hukkuneelle

* * *

viimeinen häpäisy ranteesi viiltää
et putoa kädeltä, joka armon rajat piirtää

* * *

oli toivosi jo mennyt varmaan -
armo tekee murtumia karmaan


Runotorstain 41. haaste nimeltään armo

Nuorena kuolleen elämän tarkoitus

Nuorena kuolleen elämän tarkoitus

Hiljaisena tiistaina (2007) meillä oli täällä kirkossa Tuomasmessu. puheen piti E.V. Siinä hän kertoi pohtineensa 10-vuotiaana kuolleen lapsen haudalla tämän lyhyeksi jääneen elämän tarkoitusta. Miten Jumalan hyvyys voi mitenkään tulla sen kautta esille?

Olen ollut taipuvainen myös ajattelemaan, että elämän tarkoitus olisi oltava jotakin maan päällä koettavaa elämän rikkautta ja syvyyttä. Ihmisen tulemista yhä enemmän todeksi itsekseen. Tässä on mielestäni edelleen jotakin hyvää, mutta toisaalta jotakin sellaista mikä häiritsee.

Häiritsevää siinä on itselleen eläminen. Elämän tarkoitus näyttäytyy siinä jonkin hyvän itselleen keräämisenä.

Hyvää kuitenkin on elämän suunta tulla paremmin alkukuvan näköiseksi. Siihen meidät varmasti on kutsuttu. Mutta miten tämä vastaa kysymykseen lapsena ja nuorena kuolleen ihmisen elämän tarkoitusta? Lapsi ei ole ehtinyt kasvaa aikuisuuteen. Hän ei ole ehtinyt kypsyä fyysisesti aikuiseksi ja vielä vähemmän henkisesti ja hengellisesti. Hänen koko elämänsä huutaa keskeneräisyyttään siitä huolimatta, että hän on koko ajan ollut ainutlaatuinen yksilö ja oma persoonansa.

Mitä voisi olla elämän tarkoitus? Sen täytyy olla jotakin omasta kilvoittelusta riippumatonta. On hyväksyttävä jokin sellainen tarkoitus, joka ei edellytä tietoista sitoutumista siihen tai mitään ponnistelua. Ihmisen elämässä voi toteutua Jumalan suunnitelma ilman, että ihminen on ehtinyt tekemään mitään oman elämänsä eteen.

Kysyn siksi hiljaa, voiko toisinaan Jumalan näkökulmasta kuolema olla ihmisen elämän tarkoitus.

Uskallan kysyä tämän kysymyksen siksi, koska Jeesuksen kohdalla tämä näyttää pitävän paikkansa. Jeesus tuli maan päälle antamaan henkensä toisten edestä. Kristityn kasvusuunta on siksi nähty aina olevan kasvua alaspäin, tulemista itsessään pienemmäksi.

Tuntuu julmalta soveltaa tällaista mallia ihmisen elämään. En haluakaan tarjota sitä minään patenttivastauksena enkä lohdutuksena kenenkään suruun. Tosiasiassa me jäämme yksittäisten surun kohtaamisten kanssa aina lopullisia vastauksia vaille.

Mutta onko mahdollista, että Jumalan näkökulmasta, jonkun ihmisen elämän tärkein tehtävä täyttyy silloin kun hän kuolee. Hänen kuolemansa saa ehkä suuren joukon ihmisiä rukoilemaan ja lähentymään Jumalaa.

Marttyyrien kohdalla voidaan varauksella sanoa ehkä samaa. Heidän kuolemansa oli ehkä merkittävin hetki heidän elämässään. Sanotaanhan, että marttyyrien veri oli siemen. Näiden ihmisten todistus uskostaan oli suunnaton kirkon kasvun kannalta.

Tällaisen päättelyn johdosta minulla on ollut taipumus ajatella halveksivasti, että 10-vuotilaan lapsen kuolema ei voi olla hintana sille, että joku toinen ihminen löytää elämänsä. Jumala ei ole siis sellainen sadisti, joka tappaa lapsen, jotta saa aikuisen ajattelemaan elämäänsä. Tämä ajattelu nousee inhimillisestä oikeudenmukaisuusajattelusta. Oikeudenmukaisuus on tärkeä hyve. Siitä kannattaa pitää kiinni. Mutta ei Jumala ole pakotettavissa meidän käsityksiimme. Jumalan näkökulma asiaan voi hyvin olla toisenlainen.

Edellisessä ajatusketjussa on ehkä sellainen näkökulmaharha, että korottaa maanpäällisen elämän ikuista tärkeämmäksi ja arvokkaammaksi. Mutta eikö katoamaton elämä Jumalan luona ole parasta ihmiselle? Tämä edellyttää uskon näkökulmaa.

Jos asia esitetäänkin näin. Liisa on avannut huvipuiston. Siellä on paljon hauskaa ohjelmaa, leikkimistä ja touhua; hyvää ruokaa ja juomaa. Kaikkea on runsaasti ja ystävien seura on mitä parhain. Jussille sanottiin, että hänet tullaan hakemaan sinne päivällisen jälkeen. Mutta kuinka ollakaan Liisa tuli hakemaan hänet jo neljältä. Se merkitsee sitä, että makkarasoppa jää kotona syömättä. Mutta ei hätää Liisa tarjoaa perillä Jussille pizzaa, hampurilaista ja jäätelöä suklaakastikkeella, tai mitä vain Jussi haluaa. Makkarasoppa ei jää Jussia tositilanteessa harmittamaan – vaikka äitiä ehkä korventaa se, että hyvää makkarasoppaa jäi niin paljon syömättä.

Entä Simon kyreneläinen? Hän oli elämässään tehnyt varmaan yhtä ja toista tärkeää, mutta eikö vain ole niin, että vasta joutuessaan kantamaan Kristuksen ristiä, hän tulee elämänsä suurimman kutsumuksen toteuttajaksi. Homma ei ole häävi ulkoisesti, mutta pelastushistorian mittakaavassa nuo askeleet Golgatalle Jeesuksen seurassa ovat arvokkaimpia ja merkittävimpiä ihmisen ottamia askeleita. (Astronautti Armstrong sanoi aikanaan kuukävelyllään, että hänen ottamansa askeleet kuussa olivat pieniä ihmiselle, mutta suuria ihmiskunnalle. Sanon, että Simon kyreneläisen askeleet olivat merkittävämpiä)

En oleta enkä yritä väittää että Simon kyreneläinen ehkä milloinkaan oivalsi tämän tehtävänsä suuruutta. Luultavasti myös me emme oman elämämme aikana saa selville sitä, mikä siinä on ollut kaikkein merkittävintä. Sillä luulen, että se, minkä me itse nostamme tärkeimmäksi asiaksi, ei sitä olekaan tuosta isommasta mittakaavasta – taivaallisesta horisontista – käsin.

Jos Simon kyreneläiselle tärkeimmät askeleet olivat kantaa tuomitun ristinpaalua teloituspaikalle huutavan väkijoukon keskellä, horjuvan ja verta vuotavan Jeesuksen jäljessä, niin ehkä meidänkin tärkein tehtävämme on ollut jotakin sellaista, mikä meistä tapahtumahetkellä tuntui samalla tavalla vastenmieliseltä.