25.10.06

Vanhemmuuden viisi sormea

Jokin aika sitten uutisoitiin televisiossakin Leena Valkosen tutkimusta. Hän tutki 11-13 -vuotiaiden lasten käsityksiä hyvistä vanhemmista. Minkälainen on hyvä isä tai äiti?

Sovelsin hänen tutkimustaan hartauspuheeksi eräässä tilaisuudessa niin, että jokainen sormi sai yhden hyvää vanhemmuutta merkitsevän toiminnon. Leena Valkosen väitöskirja on luettavissa myös netissä.

Peukalo – myönteinen juttu
Isä ja äiti huolehtii lapsen perustarpeista, ei ole välinpitämätön mutta ei myöskään hössötä liikaa. Vanhempi kantaa lapsesta täyden vastuun. Tämä luo perusturvallisuuden kotiin.

Etusormi – sormen heristystä: so so!
Hyvä vanhempi tuo lapsen elämään rajoja, jotka suojelevat lasta. Tässä hän ei ole ankara eikä liian salliva tai välinpitämätön. – etusormi myös opastaa ja ohjaa ei vain herise.

Keskisormi – nuorisoslangiin liittyvä hävytön ele
Nuoria tulee ymmärtää ja hyväksyä heidän halunsa itsenäistyä – nuori kapinoi edellä esitettyjä rajoja vastaan. Silti isä tai äiti voi olla myös kiva. Sellainen joka viihtyy lastensa kanssa ja antaa heille aikaansa. On kiinnostunut heistä, kuuntelee ja ymmärtää heitä. Hänen ei tarvitse hyväksyä huonoa käytöstä, mutta hän voi ymmärtää nuoren elämää.

Nimetön – rakkauden sormi
Hän rakastaa lasta, arvostaa häntä itsenään, luottaa häneen ja antaa hänelle myös omaa tilaa. Vanhempien keskinäinen rakkaus kuuluu myös tämän sormen piiriin.

Pikkusormi kahvikuppikoukistuksessa – osaa käytöstavat
Hyvä vanhempi osaa myös elää ihmisiksi: hän tulee toimeen toisten kanssa, ei riitele, räyhää, ei lyö, ei käytä alkoholia, ei polta tupakkaa.

Koskaan vanhemmuus ei ole sormeton (käsi nyrkissä)

Ei kommentteja: