10.10.06

Kingdom of Heaven - Taivasten valtakunta

Rauman piispantarkastuksen pöytäkirja on vielä vaiheessa. Olen kertaalleen kahlannut päivien materiaalin läpi ja jonkinlainen raakavedos on olemassa, mutta paljon työstämistä se vielä vaatii. Ei vain tahdo löytyä kunnollista aikaa muun työn ohessa sen tekemiseen. Vapaapäivätkin tuppaavat valumaan muiden töiden valmistelemiseen.

Minulla alkoi tänään työnohjaus. Kerran viikossa käyn työnohjaajalla keskustelemassa työhöni liittyvistä asiosta. toivon voivani hyödyntää tämän suhteen tehokkaasti. Se olisi periaatteessa mahdollista tehdä ns. työajalla, mutta käytännössä se on helpopaa toteuttaa vapaapäivinä. Kirkko on sillä tavoin kiitollinen työnantaja, että se suhtautuu myönteisesti kouluttamiseen ja työnohjaukseen.

Mutta olen ehtinyt kyllä viime kuulumisten kirjoittamisen jälkeen katsoa elokuvankin: Kingdom of heaven. Se oli hieno historiallinen kuvaus ristiretkiajasta. Tulen muutamaan elokuvan yksityiskohtaan luultavasti vielä palaamaan. Aihe on ajankohtainen käsitellessään kristittyjen ja muhamettilaisten suhteita. Elokuva puolustaa humaania linjaa: rauhallinen yhteiselo on mahdollista eri uskonsuuntien välillä, mikäli kummatkin toimisivat aidommin omien uskontojensa syvien arvojen mukaisesti.

Orlando Boom näytteli seppää, joka lähti Jerusalemiin katumaan syntejään. Hänet kuvattiin vilpittömäksi ritariksi. Jerusalemissa enenevissä määrin esiintyi verenhimoisia sotahulluja, jotka janosivat päästä taistelemaan vääräuskoisia vastaan - ja pääsivätkin. Muhamettilaisia tosin oli melkoinen ylivoima, mutta heidän hallitsijansa taas kuvattiin viisaana ja rauhaa rakastavana. Hänelle Jerusalemin pyhyydellä oli aitoa uskonnollista arvoa. Kristityille Jerusalemista oli tullut oman mahtavuuden näyttämö ei hengellinen keskus.

Balian (O.Bloom) ratkaisi pyhyyttä koskevan asian ehkä turhankin yksinkertaisesti. Puolustaessaan Jerusalemia, hän ei puolustanut sen kiviä tai muureja, vaan ihmisiä, jotka asuvat sen suojissa. Pyhyys ei ole rakennuksissa, vaan ihmisen sydämessä ja hänen teoissaan.

Mutta jätän toiseen kertaan sen mielenkiintoisen yksityiskohdan - ritariksi lyömisen.

Ei kommentteja: