7.5.07

Paluu arkeen



Harjavallan seurakunnassa oli piispantarkastus. Asiat näyttävät täällä olevan ihan mallillaan, kun sen suurempaa huomauttamista ei tullut.

Kirkkoherralle ja talouspäällikölle piispantarkastus tietää aika suurta urakkaa koota tietoja ja tilastoja. Muu henkilöstö pääsee vähemmällä. Itse tarkastuspäivinä, jolloin piispa vierailee seurakunnassa asessorin ja notaarin kanssa on leppoisampaa. Tosin neuvotteluita, kokouksia ja vierailuja laitoksissa ja paikkakunnan merkittävissä kohteissa on sen verran paljon, että tavallinen työpäivä ei riitä niiden käymiseen. Harjavallassa tarkastus toimitettiin torstaina ja perjantaina aamu yhdeksästä iltayhdeksään molempina päivinä. Väliin ei jää kummoisiakaan lepotaukoja. Vaatii aika hyvää keskittymistä, kiinnostuneisuutta, sanavalmiutta ja sosiaalista kyvykkyyttä kulkea kaikki paikat ja ihmiset läpi. Lisäksi piispalta odotetaan ymmärtämystä, lohduttavia ja innostavia sanoja ja läsnäolemista. Vaativa tehtävä. Kari on osoittautunut näissä tilanteissa olevansa mies paikallaan. Olen ollut kolmessa tarkastuksessa, missä hän on ollut mukana. Jokaiselta kerralta havaintoni on vahvistunut. Merikarvialla hän oli asessorina, Raumalla piispana. Näissä paikoissa toimin notaarina. Harjavallassa seurasin tilannetta enemmän sivusta. Mutta on ollut mukava olla mukana.

Kuva ilmaisee tarkkaavaiselle katsojalle, että alttari on puettu piispan vierailuun. Kynttilöitä on seitsemän. Vain piispan vierailun yhteydessä kynttilöitä on tämä määrä. Kirkossa alkoi lasten aamukirkko, jossa piispa saarnasi. Hän kertoi tarinan, jossa metsän linnut olivat kuulleet varman huhun: Isä Jumala tulee vierailemaan siellä. Linnut miettivät, miten ottaa näin korkea arvovieras vastaan. Mitäpä linnut muuta osaavat kuin laulaa. Siitäpä innostuneena kaikki ryhtyivät harjoittelemaan. Jo pian alkoi närää kuulua lintujen kuorosta. Syyttävät sulat ojentuivat räkättirastasta kohtaan. Yhdessä päätettiin, että räkätti ei saa tulla kuoroon mukaan. Sen laulu ei ole kaunista. Kuoro jatkoi harjoitustaan, räkätti oli murheelliesna, koska ei saanut osallistua lauluun. Mutta se kuunteli onnellisena. Niin onnellinen se oli, että se ei voinut olla laulamatta muiden kanssa. Mutta heti kuului kuorosta: Räkätti hiljaa! Räkätille sanottiin: sinä et saa olla täällä vierailun aikana. Mene pesääsi ja ole hiljaa. Tarina jatkui niin, että lopulta vaiennettu ja syrjään sysätty räkätti oli ainoa metsässä, joka Isä Jumalan tapasi.

Ei kommentteja: