24.7.07

Potter saanut kritiikkiä

Ylen uutisarkistossa on juttua Harry Potterista.

"Britanniassa kirjallisuuden ystävät kuitenkin väittelevät kiivaasti siitä, onko J.K. Rowling tehnyt palveluksen vai tihutyön kirjallisuudelle."

Vaikutusvaltainen kriitikko, romaanikirjailija A.S. Byatt on armotta teilannut Harry Potter -sarjan tyhmistäväksi, eskapistiseksi ja pintapuoliseksi viihteeksi. Hänen mukaansa Rowlingin teokset on kirjoitettu ihmisille, joiden mielikuvitus rajoittuu television piirrettyihin, saippuaoopperoiden liioiteltuun maailmaan, tositelevisio-ohjelmiin ja julkkisjuoruihin, kirjoittaa ankara A.S Byatt.

En tajua tällaista moitetta. Eikö päin vastoin kysymys ole Rowlingin viisaudesta kirjoittaa juuri tämän ajan ihmisille ja nuorille lukijoille, jotka ovat tottuneet televisioon. Jos Rowling olisi kirjoittanut fantasiakirjoja kirjallisuustieteilijöille ja eturivin runoilijoille, 12-vuotiaat pojat eivät vieläkään lukisi mitään tekstiviestiä pidempää juttua ellei olisi pakko.

Vaikka en ole lukenut ainoatakaan Potteria, niin iloitsen kyllä hänen saavutuksestaan. Ei ole nuorison tyhmentämistä, jos saa heidät tietokonepeleistä välillä kirjan pariin ja lukutaito pelastetuksi.

Ei kommentteja: