26.6.06

Juhannuksen jälkeen


Juhannuksen tienoilla olimme vähän kotoakin poissa. Kuvasa nöpö mummilan lyhyellä paratiisin polulla.

Juhannussaarna luettavissa sekä saarnatuoliblogista että kotisivulta Kukka vai hedelmä?.

Saarnassa tuo runotorstain hedelmä-aihe ei päästänyt otteestaan, vaan se tulla lurpsahti mukaan. Kokonaisuutena saarna ei ole parhaasta päästä, mutta tuossa kukka ja hedelmäaiheessa saattaa olla jatkopohdiskelun aihetta.

6 kommenttia:

HeidiR kirjoitti...

Hyvin vahva saarna! Olet saanut siihen tunnetta. Todellakin alkoi oksettaa koko ajatus jonkun päästä tarjottimella...

Yksi asia jäi vaivaamaan.. Onko se Kukka-ihminen huonompi kuin Hedelmä-ihminen?

Minulle kukasta nimittäin tulee myös mieleen sanoja huolettomuus, puhtaus, viattomuus, lapsenmielisyys. Ei välttämättä vain keskenkasvuisuus, itsekkyys ja lapsellisuus, jotka voivat olla myös pahojen tekojen takana.

Viaton nuori kukka voi olla myös hyvä vaikka ei olekaan kypsä hedelmä.

Muuten, laita jatkossakin blogiin linkkejä ajankohtaisiin saarnoihin. Harvoin käyn nykyisin kirkossa (enemmän taidan valokuvata niitä). Olen jotenkin pettynyt monien pappien kuolleeseen ja kliseiseen saarnaamistyyliin, joka ei kosketa nykyajan ihmistä.

Entisellä asuinpaikkakunnalla aloin muistamaan hyvät saarnaajat ja menin sitten kirkkoon, kun tiesin heidän olevan työvuorossa.

En tiedä onko väärin mennä pappien saarnojen takia kirkkoon? Jumalan takiahan sinne mennään.

Mutta saarna on iso osa jumalanpalvelusta ja siihen pitäisi nykyisin kiinnittää ehkä enemmänkin huomiota. Saataisiinko hyvin saarnojen avulla ihmiset käymään kirkossa useammin?

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Teit hyvän huomion. Tekemäni jaottelu täytyy nähdä omassa kontekstissaan. Suurin ongelma tuossa jaossa on juuri voimakkaan myönteiset kielikuvat kukkaa kohtaan muuten. Kukkanen itsessään on kaunis ja myönteinen vertauskuvallisella tasolla. Tässä kukka-ihminen jää huonoon valoon.

Saataisiinko ihmisiä kirkkoon hyvillä saarnoilla? En tiedä mikä ihmisiä kirkkoon oikein toisi. Suuria massoja ei kirkkoon enää saada muuta kuin tangokuninkaallisten vierailuilla.

Anonyymi kirjoitti...

Samma här. Nettisivuilta voi lukea useamman saarnaajan sanat samalta pyhältä ja mielenkiintoisempia ajatuksia kuin kirkossa kuulee. Omalla ajalla voi lukea useampaan kertaan jos ei kaikkea heti ymmärrä. Kiitos.
Saarnastuoli on muuttanut nettiin!

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Luullakseni netissä on vain kirkossa muutenkin pidettyjä saarnoja. Ainakin omani ovat. Minulla on kotisivulla saarnojani vuodelta 1998 asti. Joitakin vanhempianikin. Periaatteeni on laittaa kaikki saarnat näkyville. En siis jätä kehnompiakaan tekeleitä pois.

Omalla ajalla voi lukea useammankin kerran. Se on tietysti hyvä asia. Mutta jos jotakin ei ole ymmärtänyt, se on saarnaajan vika. Otan kritiikin nöyrästi vastaan.

Saarnoja etsivälle suosittelen messu.nettiä

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Messu.net linkki tässä

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos. Olen puhdas maallikko, joka käy harvoin kirkossa. Ja silloin harvoin kun käyn niin siellä puhe on minulle niin vierasta. Tavallisesti ei kirkon mutta muiden tilaisuuksissa, jaetaan asiat myös paperilla ainakin pois lähtiessä. Ajattelen hitaasti. Siksi on hyvä, että saan lukea toiseen kertaan.