1.1.07

Käden jälki

Tuore oliivipuunlehti-julkaisussa (Turun arkkihiippakunnan neljännesvuosijulkaisu) oli erinomainen haastattelu Säkylän suntiosta, Jorma Tuomolasta.

Haastattelun otsikko oli: Suntio on ihmisen jälki kirkossa. tuossa otsikossa sanotaan oikeastaan aika paljon. Samassa tilassa työskentelee myös pappi ja kanttori, mutta kummatkin ovat tekemisissä enemmänkin aineettomien asioiden kanssa, sakramentteja lukuun ottamatta. Suntio hoitaa kaiken muun - juuri sen, missä tarvitaan käsiä: pyhän tilan ja sen tarvikkeiden huoltamisen ja laittamisen kuntoon tilaisuuksia varten.

Papin käden jälkeä ei kirkossa näy, vaikka hän ihminen onkin. Mikä jälki jää papin työstä? Jääkö siitä ihmisten sieluihin jokin piirto? Toivoa sopii – vaikka sekään ei viime kädessä ole papin ’käden jälki’. Toivorikkaasti täytyy olettaa, että Jumalan Pyhä Henki sen varsinaisen jäljen tekee. Muutoin asiat olisivat aika huonosti. Pappi on vain kynä tai väline, jolla ihmiseen sieluun kirjoitetaan.

Kyllä siinä sielun piirtimessä molempien kädet varmasti kiinni ovat. Ei tässä niin puhtaita Pyhän Hengen pensseleitä olla, etteikö omaa tuherrusta tule joukkoon. Merkittävä osa työtä on siinä, että antautuu myös itse piirrettäväksi, jotta tietäisi mihin suuntaan niitä piirtoja toisten kohdalla yritetään saada aikaan. Eikä seurakuntalainenkaan täysin passiivinen ole - hänenkin kätensä siinä piirturissa ovat kiinni. Tiedä sitten minkälaista jälkeä tulee, kun kaikki kolme vääntävät omaan suuntaansa.

Hyvää alkanutta vuotta 2007.

3 kommenttia:

Kimmonkamera kirjoitti...

Sanotaan myös, että Jumalalla on vain meidät. Keitä muita hän käyttäisi jälkensä jättämiseen tähän maailmaan ellei meitä ihmisiä? Siksi jokainen jälki, jonka jätän (käsillä tai muulla tavoin) voi olla myös Jumalan jättämä jälki. En haluaisi eritellä mikä jäljistä on kenenkin jälki. Tässä jäljessä on vähän sama asia kuin pohdinnassa Jeesuksen olemuksesta: ihmisyys ja jumaluus ovat erottamattomat. Uskon myös siihen, että toisinaan Jumala käyttää hyväkseen erityisesti meidän iihmis-piirteitä, vaikka itse tekisimme juuri päinvastoin.

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Olen samaa mieltä kanssasi. Kirjoituksen
pointti kuitenkin oli siinä, että papin on vaikea nähdä oman työnsä jälkeä. Suntio voi nähdä ainakin osittain tekemänsä työn jäljen - millä tavoin sama näkyy henkisen työn tekijöillä.

Kun olet laittanut itsesi kokonaan johonkin työhön, johonkin juttuun, siitä ei jää mitään näkyvää. Tallelle jäävät saarnat ja puheet kirjoitetussa muodossa, ehkä henkilöiden nimet hautakiviin, joita olet siunannut (sekään ei ole oman työn jälki).

Edellisestä johtuen itselleni mielekästä on julkaista saarnoja ja puheita netissä - jää edes jokin inhimillinen jälki työstä näkyville. Tärkeää se on erityisesti itselle.

Kimmonkamera kirjoitti...

Juu - kyllä minä kirjoituksesi pointin huomasin. Keskityin vain lyhyessä kommentissani yhteen asiaan.

Näinhän asia on: oman työnsä jälkeä ei pappina juuri pääse näkemään. Sekin mitä joskus luulee omaksi jäljekseen, on usein seurausta monen muunkin jättämästä jäljestä.

Saarnojen julkaiseminen on yksi tapa saada jälkensä näkyviin. Kai se on yksi syy minullekin julkaista pitämiäni saarnoja.