7.1.07

yksinkertainen usko


Jokin aika sitten sain päätökseen kirjan, mikä pitkään oli kesken: Antti Eskola, Tiedän ja uskon. Siitä innostuneena kävin ostamassa hänen tuoreimman kirjansa Yksinkertainen usko. Olen nauttinut molemmista kirjoista, vaikka teokset paikka paikoin ovat päällekkäisiä ja puhuvat samoista asioista. Mutta Eskolalla on kuitenkin erinomainen taito puhua uskoon liittyvistä asioista selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla. Hänen kirjoitustensa äärellä pääsee lähelle sitä, mitä ns. tavallinen ihminen (ei-teologi tai ei-uskovainen) ajattelee Jumalasta silloin kun suhtautuu siihen varovaisen tai salatun myönteisesti.

Eskola vähättelee teologista sivistystään vaikka hän kirjoittaa 'teologien asioista' paremmin kuin teologit itse. Hän saa monet teologiset asiat elämään. Itse asiassa hän kirjoittaa asioista niin kuin pappien pitäisi parhaimmillaan saarnata - ymmärrettävällä tavalla ilman sivistyssanoja tai turhantärkeää koukeroista teologiaa ja pölyttyneitä oppeja.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkas sattuikaan? Minäkin luin joulun aikaan 'Yksinkertaisen uskon'. Pidin lukemastani. Juuri noin minäkin haluaisin sanoa ja kirjoittaa. Yksi kohta jäi kuitenkin mietityttämään luvussa "Syntyikö armo vasta Golgatalla" s. 120. Eskola siteeraa Katekismusta: "Kristuksen sovitustyön tähden?" ja toteaa: "Ilman sitäkö ei armoa heruisi?"
Minä vastaan Eskolalle: "Niin. Olen ymmärtänyt,että Jumala on itseisarvo, mutta hän on sitonut ominaisuutensa ja lahjansa omaan logiikkaansa, ei meidän. Jumala ei tarvinnut Kristuksen kuolemaa ollakseen armollinen, mutta ihminen tarvitsi tullakseen armahdetuksi."

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Tämä on minunkin mielestäni se kohta, joka on teologisesti kaikein heikoin kohta kirjassa. Mutta hänen pohdinnoillaan on kuitenkin arvoa. Se opettaa meitä tuntemaan ns. tavallisten ihmisten ajattelua kristinuskosta ja siten se samalla pakottaa meitä itseämme ydinsian äärelle. Kuinka voimme ristin salaisuuden tuoda tämän ajan ihmisille niin, että emme karkota heitä pois. Kuinka raottaa salattua?

Vai riittääkö meille se tietoisuus, että ristiä seuraa aina pahennus ja loukkaantuminen.

HeidiR kirjoitti...

Hei, Tuomo! Pitkästä aikaa! :)

Haluaisin taas kuulla mielipiteesi yhteen koulumme projektiin.

Voi kaikki muutkin halukkaat käydä ilmaisemassa kantansa...

Käypä tuolla blogissani.

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Heidihahmo. Kävin kommentoimassa muutamaa sarjakuvaa draamatussa.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitin blogiini "Yksinkertainen usko" kirjasta hieman pidemmän jutun: http://metanoia.vuodatus.net/blog/406530