21.1.07

Vihkipuheita

Minulla on ollut blogi 'sormus merkiksi' vailla minkäänlaisia merkintöjä. Siirsin sinne kotisivultani vihkipuheitteni tiivistelmiä. Toimituksista myös kastepuheet löytyy blogista 'ristinmerkki otsaasi'. Hautauspuheita en juurikaan ole blogiin 'maasta sinä olet tullut' kirjoittanut. Niitä on kotisivullani niin paljon, että työ veisi liian kauan aikaa.

Blogikokeilu näiden toimitusten kohdalla on ainakin tällä hetkellä vähän tarpeettoman oloinen. Toimituksiin liittyvää aineistoa on luontevampi pitää esillä kotisivulla. Blogissa olisi toimituksiin liittyen helpompi käydä keskustelua.

Pitäisikö kaikki avioliittoon vihkimiset toimittaa siviilivihkimisinä ja kirkossa toimitettaisiin vain jonkinlainen avioliiton siunaus. Nykyisessä muodossa pappi on myös virkamies, jolle on suotu ertyinen oikeus yhteiskunnan taholta. Kirkollinen vihkiminen katsotaan myös laillisesti päteväksi. Jos kirkon ja valtion suhdetta haluaa loitontaa, tällainen oikeus mitä ilmeisemmin tulisi evätä.

Nykyinen käytäntö on hyvä ja toimiva. Se säästää asianomaisia turhalta juoksemiselta.

2 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Ymmärtääkseni Ranskassa kaikilla on siviilivihkiminen ja uskonnolliset seremoniat pidetään erikseen. Amerikassa taas, jossa valtio ja uskonto ovat myös erillään, uskonnollinen vihkiminen on lain edessä pätevä.

Luterilainen pappi on myös virkamies, mutta esimerkiksi minä adventtikirkon pastorina en ole virkamies, vaikka minulla vihkimisoikeus onkin.

Monimutkaisia nämä kuviot. :-)

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Jos sinulla on vihkimisoikeus niin kyllä sinä jonkin asteinen virkamies silloin mielestäni olet - ainakin toimittaessasi vihkimisen. Näin minä asian ymmärrän.