12.6.06

työpäivä keskellä lomaa


Olin sunnuntain jäljiltä ihan 'tattis prötö'.
Ennen kuin lomapäivät oli lyöty lukkoon, minulla oli sovittuna yksi kaste sunnuntaille. Huomaamatta se jäikin lomapäivien alle. Sanoin kirkkoherralle, että voin ottaa sen työpäiväksi ja pitää esim. saarnan. Hän ehdotti, että ottaisin samalla koko palveluksen, liturgian myös. Ei minulla ollut mitään sitä vastaan. Mutta kun siihen iltapäivälle tuli vielä hautaus, niin tehtävien kunniallinen toteuttaminen vaati aika ison valmistautumisen. Asiaa tuntemattomille sanottakoon, että täällä maaseudulla yksi hautaus merkitsee kahta puhetta - eivätkä hautajaiset ole siitä helpoimmasta päästä tätä työtä puheidenkaan osalta. Siinä mielessä tuli kalliiksi tämä yksi työpäivä keskellä lomaa, että tulevaisuudessa pyrin välttämään tilanteen toistumista.

Tänään oltiin nöpön kanssa rannalla

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa aika hurjalta päivältä. Taisi pitää jumalanpalveluksessakin kiirettä kun joutui niin monessa roolissa häärimään.

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Kristillisen elämänkierron ääripäät - kaste ja hautajaiset samana päivänä. Maallikon korviin kuulostaa rankalta, kuten Kirsti edellä toteaa.

-gs

Kimmonkamera kirjoitti...

Pieni kommentti vain: omassa seurakunnassani saarnavuoro merkitsee samalla myös liturgivuoroa. Muut paikalla mahdollisesti olevat papit jakavat työt liturgi/saarnaajan ohjeiden mukaan.

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Meillä yleensä jumalanpalveluksessa saarnaaja ja liturgi ovat eri henkilöt. Se on ollut aika toimiva jako. Ymmärrän hyvin myös toisenlaisen käytännön edut.

Kastejuhlasta hautajaisiin siirtyminen ei ole kauhean hankalaa. Pappina niissä juhlissa kuitenkin ollaan. Siinä mielessä rooli on sama. Mutta on toki eri asia kohdata kuolelman surua ja syntymän iloa - jonkinlainen roolinvaihdos siinä on.

Kastejuhlissa ei oikeastaan ole mitään henkisesti kuluttavaa - kaikkein vaikein asia on vältellä syömästä liikaa juhlapöydän antimia. Mutta jumalanpalvelus ja hautaus samana päivänä imaisee mehut ainakin minusta. Minä kun en oikein osaa mitään puhua ellen ole valmistautunut kunnolla.

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Vielä sanon tuohon lähetystyöhön, että meillähän on uskonnonvapaus. Ainakin pitäisi olla. On sangen terveellistä käydä välillä katsomassa miten se uskonnonvapaus maailmalla toteutuu kristittyjen osalta: ihmisoikeus ja uskonnonvapaus.

Blogin esittelyssä sanotaan kova väite: "Kristittyjen uskonnonvapauden puute monen valtauskonnon parissa on yksi suurimpia vaietuista ihmisoikeusrikkomuksista."

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä minustakin ihmisoikeudet ja uskonnovapaus ovat tärkeitä asioita ja niihin pitää myös kristityillä olla oikeus.

Rita A kirjoitti...

"Tattis prötö" hah hah! Kiva.